24 sata

Mađarska izglasala dokument ponovnog rođenja!

26.04.2011

U moru turobnih vijesti usudit ćemo se naglasiti kako je izglasavanje novog Ustava Mađarske Vlade u kojem se Bogu i obiteljskim vrijednostima daje više prostora, definitivno veliki plus za sve ljude u toj regiji.

Strah koji se pojavio kod civilnih udruga a naročito onih za ljudska prava izglasavanjem novog Ustava čini se ipak ne drži vodu. Ovim referencama nisu ukinuta demokratska prava nijedne manjine ili čovjeka već je to očit korak očuvanja društva u cjelini.
Vladajući još i ističu kako je to zapravo proces dopune demokratizacije pokrenut 1989 padom komunističkog režima. Hrvatska i druge nacionalne manjine ne trebaju zato biti zabrinute.

Fidesz, stranka desnog centra premijera Viktora Orbana, koja je 2010. osvojila dvotrećinsku parlamentarnu većinu, revidirala je spomenuti Ustav, dok su desno radikalna stranka Jobbik glasovala protiv ustava, a oporbeni socijalisti (MSZP) i Zeleni (LMP) suzdržali su se od glasanja.

Premijer Viktor Orban drži da bi novi ustav mogao postati “dokumentom ponovnog rođenja”, pogotovo što je potpisan na Uskrsni ponedjeljak. U čast potpisivanja novog ustava diljem Mađarske su se u ponedjeljak održavale prigodne proslave. Središnja državna proslava održava se navečer u Palači umjetnosti u Budimpešti.

Izvor: Prilika.hr