Ukloni nevjeru


Tijekom tri godine Isusove službe, jedna je stvar sprječavala Njegovu sposobnost da čini čuda više nego bilo što drugo – NEVJERA. Na primjer, Isusovi susjedi i prijatelji iz djetinjstva u Nazaretu, odbili su ga prihvatiti. Susreo se s otporom i kao rezultat toga “nije ondje, zbog njihove nevjere, učinio mnogo silnih djela” (Matej 13:58). Baš kao što je nevjera otežavala Isusovu službu u prvom stoljeću, nevjera nastavlja ometati vjernike i danas. Zapravo, postoje dva načina na koji kršćani prakticiraju nevjeru koja ih čuva od toga da dožive sve što Gospodin ima za njih:

  1. Ne poznavanjem Božje riječi

Bog je dao svoju Riječ čovječanstvu kako bismo Ga mogli poznavati i bolje razumjeti njegovu volju. 2. Timoteju 3,16 govori nam: “Svo Pismo je nadahnuto od Boga i korisno, da nas pouči što je istinito i da shvatimo što je pogrešno u našem životu. Ispravlja nas kad smo u krivu i uči nas da činimo ono što je ispravno.” (op.p. slobodni prijevod). Kakav slavni dar nam je Gospodin dao! Pa ipak, koliko kršćana se odupire da uzmu i čitaju njegovu Riječ? Koliko vjernika ne čini proučavanje Biblije sastavnim dijelom svoga života? Nažalost, ako ne znamo što nam je Bog već rekao u svojoj Riječi ili ako zanemarimo bogatstvo znanja i mudrosti koja se nalazi u njoj, onda ćemo sigurno pasti u nevjeru. Počet ćemo vjerovati svjetskoj mudrosti više negoli Božjoj.

  1. Ne postupanjem po Božjoj riječi

Naravno, znati što Riječ kaže i djelovati po Njoj, dvije su različite stvari. Ako odbijamo djelovati u skladu sa Riječi, onda ograničavamo utjecaj koji može imati na nas. Na primjer, možemo znati kako stajati u vjeri, ali ako odbijemo to učiniti, nećemo žeti nagrade. Jakov 1:22 kaže: “Nemojte samo slušati Božju riječ. Morate učiniti ono što kaže. Inače samo zavaravate sami sebe“ (op.p. slobodni prijevod). Ako želimo uživati u Duhom vođenom, vjerom ispunjenom životu, ne samo da moramo dati Riječi glavno mjesto u našim životima – kroz čitanje, proučavanje, rasprave, molitvu i pamćenje – moramo također djelovati po Njoj. Na primjer, između ostalog, moramo:

Oprostiti – Matej 6: 14-15

Ljubiti – 1. Korinćanima 16:14

Davati – 2 Korinćanima 9: 7

Živjeti s integritetom – Izreke 11: 3.

Živjeti život vjere i uživati u blagodatima života vjere zahtjeva trud. Jedan od prvih koraka za oboje je uklanjanje nevjere iz naših života. Fokusiranjem na Riječ i djelovanjem u skladu s onim što učimo iz nje, nevjera će biti uklonjena i uživat ćemo u životu vođeni Duhom koji čeznemo živjeti, ispunjeni vjerom. Tada ćemo sa sigurnošću znati da “s Bogom ništa neće biti nemoguće” (Luka 1:37, KJV)!

Kategorija: Vjera i nada / Stvarna pomoć

Oznake: