Ugoditi Bogu

Ugoditi Bogu
Ne prestajemo za vas moliti i tražiti da se ispunite spoznajom Njegove volje u svoj mudrosti i duhovnom razumijevanju; da biste hodili dostojno Gospodina i u svemu mu ugodili donoseći plod u svakom dobrom djelu i rastući u spoznaji Boga“ (Kološanima 1:9-10).

Pavlova molitva za kćeri i sinove Božje u Kolosima, jednako kao i za nas, kćeri i sinove Božje na ovom mjestu, jest da se ispune spoznajom Božje volje.

To je Pavlova želja, ali i Božja želja – da Njegova djeca upoznaju Njegovu volju. On želi još i više: da upoznamo Njegovu volju u SVOJ MUDROSTI i DUHOVNOM RAZUMIJEVANJU.

Zašto? Zato da bismo ovaj život na zemlji živjeli dostojno Njega i ugodili mu u svemu.

Jednom kad smo postali dio Božje obitelji i mi sami želimo hodati dostojno imena koje sada nosimo. Isto tako, kada nekoga istinski volimo, želimo mu ugoditi, i to nam nije teško. Pogotovo kada znamo koliko nas On sam voli – toliko da je dao život svoga Sina kao otkupninu za nas.

Kako možemo ugoditi Bogu? Slijedeći stihovi kažu kako mu ne možemo ugoditi: „A bez vjere nemoguće je ugoditi (Bogu)“ (Heb.11:6). Dakle, vjerom ugađamo Bogu. Vjerom primamo sve ono što nam Njegova milost želi dati. Vjerom smo se spasili i primili novu vrstu života… I cijeli naš život, kao Božjih sinova i kćeri, temelji se na vjeri.

I prorok Habakuk je imao to otkrivenje: „pravednik će živjeti po svojoj vjeri“ (Hab.2:4). Pavao, koji je dobio silne objave od Boga, na tri mjesta navodi tu istu riječ (Rim.1:17; Gal.3:11; Hebr.10:38). Sigurna je ova riječ da će pravednik živjeti po svojoj vjeri i od svoje vjere. Nekome tko to nije iskusio ovo može zvučati vrlo maglovito i neopipljivo. Ali nije!

Jer vjera nije nešto imaginarno, nešto što ja imam a ti nemaš, a možda će ti jednom pasti s neba… U Pismu je jasno napisano kako se dobiva vjera: „Vjera dolazi od slušanja, a slušanje po riječi Božjoj“ (Rim.10:17). Ovo je duhovni zakon: VJERA DOLAZI PO RIJEČI!

Koja riječ upravlja tvojim životom?

Taj zakon vrijedi za bilo koju riječ. Zato pazi što slušaš! Vjera dolazi po riječi, ona raste iz riječi. Kao što biljka raste iz sjemena, tako i vjera raste iz riječi. I Isus je pričao o tome da je riječ sjeme, a naše srce zemlja. Stoga biraj sjeme koje siješ u svoje srce jer ono će donijeti urod prema vrsti koju si posijao.

Ako trebaš iscjeljenje, tada uzmi riječ o iscjeljenju, jer vjera za iscjeljenje raste iz riječi Božje o iscjeljenju. Ako trebaš oslobođenje, tada uzmi riječ o oslobođenju, jer vjera za oslobođenju raste iz riječi Božje o iscjeljenju. Ako trebaš prosperitet, tada uzmi riječ o prosperitetu, jer vjera za prosperitet raste iz riječi Božje o prosperitetu… Biblija obiluje sjemenima za svako područje naših života. Mi samo trebamo pronaći to sjeme i posijati ga u svoje srce.

Ili možeš uzimati riječ o strahu, nesigurnosti, bolesti, recesiji, korumpiranim političarima koji uništavaju sve pred sobom i dopustiti da vjera u te stvari raste i baci te u beznađe i depresiju. Radije nemoj. „Odaberi život“, kaže ti Tata (PnZ.30:19). To je puno bolje!

Vjera raste iz riječi. Ako nema riječi, nema ni vjere. Malo riječi = malo vjere; puno riječi = puno vjere. Ako želimo da u nama raste Božja vrsta vjere tada trebamo uzeti Božju riječ.

Riječ Božja nam je dana da nam pomogne da znamo kako ćemo misliti (op.a. čovjek nema svoju originalnu misao, no o tome drugi put…).

Riječ Božja nam je dana da nam pomogne da znamo kako ćemo vjerovati.

Riječ Božja nam je dana da nam pomogne da znamo kako ćemo govoriti.

Ako riječ Božja ne upravlja (vlada) našim misaonim procesom, kako ćemo znati što vjerovati? Ali ako vlada, riječ Božja će proizvesti ispravno razmišljanje. Ispravne misli će proizvesti ispravno vjerovanje. Ispravno vjerovanje će proizvesti ispravni govor (priznanje). Ovdje ćemo stati, nećemo ići do krajnjeg rezultata ovog lanca: do karaktera, odnosno sudbine. Stoga, ako imamo krivo razumijevanje Božje riječi, krivo ćemo misliti, krivo vjerovati, krivo govoriti i u konačnici promašiti.

Ako to razumijemo, već sada možemo uzeti Božju riječ i dopustiti da ona upravlja našim misaonim procesom. Ta riječ koja upravlja našim mislima je ista riječ koja upravlja načinom na koji vjerujemo i ista riječ upravlja onim što govorimo – a kada je riječ Božja upravitelj našeg života, tada sigurno pobjeđujemo.

Stoga je dobro postaviti pitanje, ‘Koja riječ upravlja mojim načinom razmišljanja?‘ Ako nije riječ Božja, onda je neka druga… Koji su onda rezultati? Proizvodi li ta riječ u meni vjeru koja ugađa Bogu?

A nebeski Otac zaista želi „da se ispunite spoznajom Njegove volje u svoj mudrosti i duhovnom razumijevanju; da biste hodili dostojno Gospodina i u svemu mu ugodili donoseći plod u svakom dobrom djelu i rastući u spoznaji Boga.“

Autor: D.Mrčela

Kategorija: Uspješan život / Stvarna pomoć