Neka Bog učini nemoguće u tvom životu

Neka Bog učini nemoguće u tvom životu
Što činiš kad se suočavaš sa nemogućim? Kako reagiraš kada naiđeš na problem tako golem, prepreku tako nadmoćnu da, u biti, to postane najveća stvar u tvom životu?

To postane prva stvar u tvojim mislima kada se probudiš ujutro….zadnja stvar o kojoj misliš prije nego odeš spavati navečer. I strah od toga te muči bezbroj puta tijekom dana.

To može biti financijski problem ili fizički problem. To mogu biti nevolje u braku ili teškoće sa tvojom djecom. Ali, u kojem god da je obliku, to predstavlja tako kompliciran problem da uopće ne možeš zamisliti kako bi se mogao riješiti.

Što činiš u takvim vremenima? Kako uopće počinješ skupljati dovoljno vjere da vjeruješ u pobjedu?

Psalam 46:10 (KJV prijevod) nam daje odgovor. Tamo Gospodin kaže: „Budi miran i znaj da sam Ja Bog.“

‘Budi miran? Mora da se šališ!’, možda kažeš ‘Nemam vremena biti miran. Moj raspored je pretrpan i moj um trči po cijeli dan. Nemam vremena sjediti i misliti o Bogu.

Da, imaš. Ti imaš istih 24 sata dnevno kao i svi drugi. I ako se suočavaš s nemogućim, bolje bi ti bilo da uzmeš dio tog vremena da budeš miran i da saznaš da Bog je Bog. Bolje ti je da prestaneš trčati okolo kao muha bez glave, da sjedneš, utišaš se i fiksiraš svoj um na Svemogućeg, Stvoritelja neba i zemlje, Boga kojemu su sve stvari moguće.

Kao pas sa kosti

Razumije se, kad si pod pritiskom to nije lako učiniti. Na početku će tvoj um pokušavati skakati posvuda. Snagom navike vraćat će se na sam problem ponovo i iznova. Kada se vrati, zgrabi vlast nad njim i reci: ‘Moj umu, ti ćeš misliti o onome što ti ja kažem da misliš i upravo sada ti ćeš razmišljati o Bogu.’

Tada počni koncentrirati svoje razmišljanje prema unutra. Počni gledati u svoje najdublje biće i slušati glas svoga duha. Prisili svoj um da zašuti za neko vrijeme. Nemoj mu dopustiti da samo raspušteno trči i radi ono što želi. Počni „rušiti mudrovanja (zamišljanja, predodžbe), i svaku visoku stvar (uzvisinu, oholost) koja se uzvisuje protiv poznavanja Boga, i zarobljavati svaku misao u poslušnost Kristu“ (2.Korinćanima 10:5, KJV prijevod).

Potreban je napor (trud) i odlučnost (čvrsta odluka). Ali, ako želiš vidjeti kako Božja snaga uništava te nemoguće probleme iz tvog života, ako želiš primiti sve blagoslove koje je Isus providio umrijevši, to je ono što moraš učiniti. Ne možeš samo sjediti pasivno čekajući da Božji blagoslovi padnu s neba u tvoje krilo. Ti moraš slijediti Isusove instrukcije iz Marka 11:24 i „vjerovati da primaš“.

Riječ primiti upotrijebljena ovdje jest aktivna – ne pasivna – riječ. Ona znači ”zgrabiti nešto sa ratobornim (napadačkim, nasrtljivim) stavom.” Istinski biblijski primatelj ima stav psa koji željno grabi kost sa nečijeg tanjura i bježi s njom. Ako itko pokuša uzeti kost od njega, on će mu dati do znanja da je ne može imati. On će režati i gristi ako je potrebno da sačuva tu kost od krađe.

To je stav kakav bismo mi trebali imati u pogledu blagoslova koje je Isus providio za nas na križu. Mi trebamo biti voljni boriti se za njih zato što će đavo učiniti sve što može da ih ukrade od nas. On će ratovati protiv naših umova i emocija da nas učini toliko obeshrabrenima i shrvanima da mi pustimo (ispustimo) našu vjeru i predamo se neuspjehu.

Ali, s Božjom milošću mi ga možemo svladati. Možemo reći: ‘Gledaj, đavle. Ja nisam voljan snaći se bez ičega za što je Isus trpio da bih ja to imao. Nije me briga što ti ili bilo tko drugi misli o tome. Isus je moj Gospodin. On je kupio ove blagoslove za mene Svojom vlastitom krvlju i ja namjeravam hodati u njima!’

Kada zauzmeš takav stav, naći ćeš osmjeh na licu svog nebeskog Oca  zato što je to stav vjere – a vjera godi (sviđa se) Bogu!

Svladavanje misli sa riječima

Ne govorim ovdje samo duhovnu teoriju – ja govorim iz stvarnog iskustva.

Prošle godine sam morao iskusiti tu vrstu vjere jer sam se suočavao sa naizgled nemogućom situacijom.

Povrijedio sam leđa i mučila me žestoka bol. Provodio sam neprospavane noći jer me užasno boljelo dok sam ležao na leđima. Nakon nekog vremena bol me počela vući mentalno. Misli obeshrabrenja su me počele mučiti i stavljati pritisak na mene da odustanem od svoje vjere u Božja obećanja za ozdravljenje.

Znao sam da moram utišati svoj um i fiksirati misli na Božju snagu i vjernost. Ali, da bih to efektivno uradio, morao sam učiniti više nego samo pokušati razmišljati drugačije: morao sam otvoriti svoja usta i govoriti Božju Riječ.

Tijekom godina Bog me je naučio da ne možeš svladati negativne misli jednostavno misleći pozitivne misli jer su sve misli na istoj razini. Ne možeš se mislima boriti protiv misli. Da bi pobijedio bitku uma, moraš se boriti protiv bezvjernih, strahom inspiriranih misli sa izgovorenom riječi – pogotovo Božjom Riječi.

To je često veoma teško učiniti u ovakvoj situaciji jer đavo stavlja takav pritisak na tvoje tijelo da je zadnja stvar koju želiš učiniti govoriti Riječ. On upotrebljava takvu vrstu pritiska iz jednog jednostavnog razloga – on zna da je gotov ako počneš govoriti Riječ. On više neće biti u mogućnosti da zadrži svoju utvrdu (uporište) u tvom umu.

Zbog čega je to tako? Zbog toga što je tvoj duhovni sustav božanski dizajniran tako da kada otvoriš svoja usta, tvoj um mora prestati razmišljati i mora slušati što tvoja usta imaju za reći. Ti si od Boga stvoren na takav način i nitko – uključujući đavla – to ne može promijeniti.

Jedna riječ od Boga može sve promijeniti

Nakon što sam probdio nekoliko noći s tom okrutnom boli, odlučio sam primijeniti taj princip da radi za mene. Već sam se bio odlučio za stvari iz Božje Riječi. Imao sam određene citate koje sam vjerovao i Gloria i ja smo se složili u molitvi.

Ali, bol je još uvijek bila tako jaka da sam imao jedan termo jastuk oko bedra, a drugi oko lista noge s toliko visokom temperaturom da sam se skoro opekao. Prosjedio sam na stražnjoj verandi veći dio noći i napokon sam zaspao nekih 45 minuta. Upravo kad je sunce izašlo, probudio sam se s toliko velikom boli da nisam mogao ni misliti.

Gospodine‘, rekao sam, ‘odlučan sam da držim svoj um fiksiran vjerom na Tebe; i znam da vjera radi kroz ljubav, stoga ja ću Ti ovo jutro iskazati svoju ljubav i zahvalnost.

Tada sam počeo glasno zahvaljivati Bogu za sve čega sam se mogao sjetiti. Zahvalio sam Mu što me druga noga nije boljela. Zahvalio sam Mu što su moje ruke i prsti radili dobro i što me nisu boljeli. Rekao sam Mu kako sam zahvalan za moju kuću i moju verandu i moju pidžamu.

‘Gospodine, zahvalan sam što je Tvoja ruka na mojim leđima upravo sada i što Tvoja iscjeljujuća snaga radi u meni‘, rekao sam. ‘Tako sam zahvalan što je Isus otišao na križ i što ću provesti vječnost u nebu sa Tobom. Zahvalan sam što je moja budućnost svjetla i puna Tvojih blagoslova…’

Od tada sam svaki dan provodio vrijeme fiksirajući svoj um na Boga i govoreći Mu svoju ljubav i zahvalnost. Dok sam to radio kroz period od nekoliko tjedana, svaki dan sam bivao sve bolje.

Jedan dan je, moj Duhom ispunjeni kiropraktičar, došao i umjesto da vježba i sa mnom fizički, on je položio ruke na mene i pročitao molitvu slaganja koju su on i njegova obitelj molili nadamnom. Kad je to učinio, u svom duhu sam trenutačno znao da je bitka pobijeđena. Riječ Gospodinova se spustila u moje srce i čuo sam Ga kako govori: ‘Ova stvar je gotova. Njezin kraj je došao.’

To mi je bilo tako jasno da sam u potpunosti očekivao da bol nestane za sat ili dva, ali nije. Morao sam stajati na toj riječi još neko vrijeme dok nisam vidio njezinu punu manifestaciju. Onda sam morao nastaviti dnevno stajati na njoj da bih vratio snagu. Još uvijek stojim, vježbajući svoju vjeru, vježbajući svoje tijelo i vježbajući svoj um.

To je u redu, jer jednom kad Riječ od Boga na takav način potone u tvoj duh, ona mijenja sve. Cijeli svijet od tada izgleda drugačije. Ti znaš da znaš da imaš pobjedu.

Vidjeti, reći i primiti

Ta vrsta riječi od Boga rješava nemoguće probleme i svladava goleme prepreke. Takva vrsta riječi uzrokuje da se vjera podigne u tebi tako da možeš govoriti brdovitim (planinskim) situacijama u svom životu i vidjeti ih uklonjene moćnom Božjom rukom.

Ali, ti nećeš čuti takvu vrstu riječi ako sve svoje molitve moliš trkom. U redu je moliti trkom jer trebaš moliti kontinuirano, ali ako je to sve što radiš, propustit ćeš oko 90% onoga što ti Bog želi reći. Postoje neke stvari koje ti On neće biti u mogućnosti donijeti i neke stvari koje On neće biti u mogućnosti pokazati ti dok ne uzmeš vrijeme da budeš miran i fokusiraš se na činjenicu da je On Bog.

Stoga uzmi vrijeme da to učiniš. Uzmi vrijeme da otvoriš svoju Bibliju i meditiraš o tome što ona kaže o toj nemogućoj situaciji s kojom se suočavaš.

Ako se suočavaš sa bolesti, na primjer, okreni na 1.Petrovu 2:24 i podsjeti sebe da je Isus nosio tvoje bolesti i odnio tvoje boli. Govori sebi glasno i reci; ‘Hvala Bogu, Isusovim ranama sam ozdravljen. Ja odabirem vjerovati to!’

Možda možeš recitirati taj stih iz sjećanja, ali nemoj se osloniti na svoje sjećanje. Uzmi Bibliju i čitaj ga ponovo. Tada stani i razmišljaj o njemu. Zapitaj se; ‘Kako ova Riječ mijenja moju situaciju? Kako da vidim sebe u svjetlu onoga što Bog kaže?’

To je ono što sam ja radio kada sam borio bitku protiv boli u svom tijelu. Meditirao sam o činjenici da sam iscijeljen ranama Isusa i namjerno sam promijenio unutrašnju sliku sebe da reflektira tu istinu. Umjesto da vidim sebe zamotanog u termo jastuke, ja sam zamislio sebe kako ustajem i skidam ih sa sebe. Počeo sam vidjeti sebe kako služim drugima, propovijedajući i radeći ono što me Bog pozvao da radim bez ikakve boli u svom tijelu.

‘Pa, brate Copeland, vi ste samo zamišljali stvari!

Da, jesam. I ne ispričavam se za to. Zamišljanje je sveta i snažna stvar u rukama Boga. Stoga, stavi je u akciju i upotrebljavaj je na način na koji je On namijenio!

Umjesto fiksiranja svoga uma na probleme i nemogućnosti s kojima se suočavaš, fiksiraj svoj um na Oca samoga. Razmišljaj o Njegovoj ljubavi, Njegovoj vjernosti i Njegovoj svemogućoj snazi. Govori Njegovu Riječ i slavi Ga glasno. Vizualiziraj kako se Njegova obećanja ispunjaju u tvom životu.

Budi miran i usredotoči se na činjenicu da je On Bog, dok se tvoj um ne stiša i ne budeš mogao čuti Njegov glas.

To neće nužno biti lako. Trebat će vrijeme i trud. Ali ako napraviš kvalitetnu odluku da ćeš to učiniti, Otac će te podržati. On će te osnažiti, govoriti ti i voditi te u pobjedu.

On će ustati u Svojoj svemogućoj, kreativnoj, svladavajućoj snazi i učinit će nemoguće u tvom životu.

Autor: Kenneth Copeland

Kategorija: Vjera i nada / Stvarna pomoć