Žena za sva vremena

Žena za sva vremena
Žena u prvom redu nije definirana svojim odnosom prema muškarcu, već u prvom redu svojim odnosom prema Bogu, jer je jednako kao i muškarac – stvorena na Božju sliku.

Oba spola stoje nasuprot ostatka stvorenja po tome što na jedinstven način naliče Bogu. Zato, ženo – vladaj snagom života kojeg Bog stavio je u tebe.

Plodite se i množite i napunite zemlju. Prvo – plodite se. Neka naraštaj žena bude plodan u svemu i neka ispuni svojom (Božjom) vrstom života cijelu zemlju, jednako kao i muškarac. Postoji stalna opasnost koju đavo šalje u neobnovljen način razmišljanja žena da su pozvane da se množe – (potpuno krivo shvaćen dio Pisma iz (1. Timoteju 2:14,15), a da budu isključene iz Božjeg poziva – „vladajte zemljom“.

Toma Akvinski je svojevremeno pisao i time poprilično udario temelje muško-ženskih odnosa zapadne civilizacije – „žena je funkcionalan predmet za upotrebu muškarcu“.

Calvin je znao pisati – „upotreba plurala – „vladajte“ – se ne odnosi samo na Adama već i na njegove muške potomke…“

Luther je pisao – „Muškarci imaju široka ramena i uske kukove, i sukladno tome posjeduju inteligenciju. Žene imaju uska ramena i široke kukove. Žene bi trebale ostati kod kuće. To pokazuje način na koje su stvorene, jer imaju široke kukove i širok temelj na koji mogu sjesti, mogu održavati kuću, te rađati i podizati djecu.“

Mnoge su žene u frustraciji vlastitog života znale kazati: „Veliko je prokletstvo biti rođena – ženom“

Međutim, vratimo se na sam početak….

Ako želite pročitati cijeli tekst, možete to učiniti na stranicama tekstualne propovjedi.

Foto: Denis D.