Što znači biti “ponovno rođen”?

Što znači biti "ponovno rođen"
Gospodin Isus Krist je bio prvi koji je koristio izraz “ponovno rođen”. On je o tome govorio s čovjekom koji se zvao Nikodem – u Ivanovom evanđelju 3. poglavlje.

Nikodem je bio u situaciji vrlo sličnoj mnogima danas. Redovito je odlazio u Crkvu. U stvari, on je bio veoma utjecajan među Židovima.

Shvatio je, bez obzira na njegovu vjersku pozadinu, da postoje neke duhovne stvari koje ne razumije, a trebao bi znati, u stvari – da su najznačajnije.

Nikodem o tome pita Isusa na što mu On odgovara: “Zaista, zaista, kažem ti, ako se čovjek ne rodi ponovo, on ne može vidjeti kraljevstva Božjega.”

Da shvatiš više o tome što je Isus pod time mislio, možeš pročitati u (2. Korinćanima 5:17).
Na tom mjestu apostol Pavao govori o tome da ako je netko u Kristu, onda je taj – novo stvorenje. Sve stare stvari koje su bile su nestale kao da nikada nisu postojale, i gle, sve je postalo novo koje nikada prije nije postojalo.

Pavao je iz prve ruke znao što to sve znači. Godinama prije negoli je napisao te riječi, imao je susret sa Isusom na svom putu za Damask. Shvatio je da je Isus Krist bio je doista Sin Božji. Napravio je jednom zauvijek odluku da ga Isusa učini Gospodinom i Učiteljem svoga života. U tom trenutku Pavao je iznutra doslovno postao – novi čovjek. Ponovno je bio rođen nadnaravnom snagom Božjom, i to u Božji vlastiti lik. Novi zavjet nam nesumnjivo pokazuje da Pavlov život više nikada nije bio isti nakon te odluke.

Nevjerojatno zvuči, ali ima toliko ljudi koji redovito odlaze u Crkvu, a koji nikada nisu doživjeli takvo iskustvo. Oni mentalno znaju o Svetom pismu. Oni čak i priznaju da je Isus Sin Božji. Ipak, njihova narav (priroda) nikada nije bila promijenjena. Oni nisu nikada doživjeli to da budu – ponovno rođeni. Oni nikada nisu primili Isusa kao svog osobnog Spasitelja i Gospodara svog života.

Ako još uvijek nisi imao/la takvo iskustvo, današnji dan doslovno može biti početak novog života za tebe. Sve što moraš učiniti jest okrenuti se Isusu i reći nešto poput ovoga:

„Oče na nebu, ja vjerujem svim srcem da je Isus uskrsnuo od mrtvih. Vjerujem da si ga dao da bude moj osobni Spasitelj. I danas, ja ga primam kao Tvoj dar meni Oče.

Od danas, ja ću naviještati da je Isus moj Gospodin.

Isuse, dođi u moje srce da živiš u meni i kroz mene zauvijek, ja okrećem svoj život Tebi i primam te kao svog osobnog Gospodina i Spasitelja. Vjerujem da me je Tvoja krv u potpunosti očistila od svih mojih grijeha i da sam sada novo stvorenje u Tebi. Odričem se od svog griješnog načina življenja, obraćam se Tebi i kažem iz sveg srca – tvoj sam Gospodine. Amen (tako neka bude).“

Ako nikada nisi izgovorio/la ovu molitvu, pozivam te da to učiniš upravo sada. Nikada više nećeš biti isti/ta.

Kategorija: Spasenje / Stvarna pomoć