Ti možeš oprostiti

Ti možeš oprostiti
PITANJE:
  Brate Copeland, prije nekog vremena bila sam duboko povrijeđena od strane jednog kršćanina.

Pokušala sam oprostiti, ali svaki put kad vidim tu osobu još uvijek osjećam ljutnju i odbojnost. Prijatelji mi kažu da ću s vremenom biti u stanju oprostiti – ali prošli su mjeseci, a ja još uvijek osjećam isto. Hoću li ikada biti sposobna istinski oprostiti?

ODGOVOR:  Da, ti to možeš i moraš! Ne slijedeći tjedan niti slijedeći mjesec – ti trebaš oprostiti toj osobi danas!

– *** –

Duhovno gledano, neopraštanje je veoma opasno. Ono će oslabiti tvoj duh i učiniti tvoje molitve neučinkovitima. Ono će u potpunosti izvući utikač iz tvoje vjere tako da nećeš imati dovoljno snage pomaknuti krtičnjake u svom životu – a još manje planine.

Čitaj Marka 11:22-25 i vidjet ćeš zašto to kažem. Tamo ćeš naći jedno od Isusovih najsnažnijih poučavanja o vjeri. On završava to poučavanje ovim riječima: „I kada stojite moleći, oprostite ako što imate protiv koga.…“

Zamijeti, On nije rekao: „Kada stojite moleći, pokušajte oprostiti“ ili „Kada stojite moleći, oprostite ako možete.“ On je jednostavno rekao „…oprostite“. Točka.

Isus je opraštanje učinio naredbom, zapoviješću. Bilo bi nepravedno od Njega da nam zapovijedi nešto što ne možemo uraditi. Stoga možeš biti siguran da je unutar tvoje snage da budeš poslušan Njegovoj zapovijedi i oprostiš – bez obzira koliko teška nepravda ti je nanesena.

Zašto ti je onda tako teško to učiniti? Vjerojatno zato što imaš strahove koji te zadržavaju. Mnogi ljudi to ne uviđaju, ali neopraštanje je zapravo oblik straha. Vrlo često ne opraštamo jer se bojimo da ćemo ponovo biti povrijeđeni. Bojimo se da se nikada nećemo oporaviti od štete (oštećenja, ozljede) koju je ta osoba učinila u našem životu.

Ako želiš slobodno oprostiti, oslobodi se tih strahova. Očisti se od njih „perući se vodom uz riječ“ (Efežanima 5:26). Ispuni svoj um i srce Božjim obećanjima koja se odnose na tvoju situaciju.

Ako ta osoba, primjerice, ugrožava tvoj posao, meditiraj na činjenici da „neće uspjeti oružje protiv tebe skovano“ (Izaija 54:7) i osloni se na činjenicu da će tvoj „Bog ispuniti sve tvoje potrebe prema svom bogatstvu u slavi po Kristu Isusu“ (Filipljanima 4:19). Neka znanje o milosrdnoj, zaštitničkoj ljubavi Božjoj istjera sve tvoje strahove (vidi 1.Ivanova 4:18).

Zatim oprosti, ne osjećajima nego vjerom. Učini to na isti način na koji bi primio iscjeljenje ili bilo što drugo po vjeri.

Prvo, donesi kvalitetnu odluku. Odluči da ćeš učiniti ono što Božja Riječ nalaže – bez obzira na sve. Ti ćeš oprostiti.

Drugo, govori i djeluj u skladu s tom odlukom. Odbij reći bilo što negativno o toj osobi. Odbij nabrajati u svom umu ili ustima povredu koju ti je napravila. Umjesto toga, traži mogućnosti da blagosloviš tu osobu i riječju i djelom.

Konačno, nemoj se kretati prema osjećajima. Opraštanje je čin volje, ne osjećaja. Kada se lažljivi simptomi neopraštanja uzburkaju u tebi, usprotivi im se u vjeri. Reci: „Slava Bogu, oprostio sam toj osobi činom svoje volje. U Isusovo Ime, nisam pokrenut ovim osjećajima. Oni se moraju uskladiti. Oni se moraju pokoriti vjeri i ljubavi Božjoj koja je izlivena u moje srce.“

Ako nastaviš tako raditi, uvjeravam te iz mog osobnog iskustva, tvoji osjećaji će se promijeniti. Možda se to neće dogoditi preko noći, ali će se dogoditi. Jedan od ovih dana, gotovo bez razmišljanja, zagrlit ćeš tu osobu i reći „Volim te.“ Štoviše, tako ćeš i misliti, i to iz dubine svoga srca.

Autor: Kenneth Copeland

Kategorija: Odnosi /Stvarna pomoć