Budi posuda časti

Budi posuda časti
Dok govorimo o časnom življenju, idemo zaroniti u to što znači biti posuda časti.

Jer, kako se više približavamo Njemu i živimo potpuno i časno za Njega, naši odnosi postaju bogatiji, dublji i potpuniji u Njemu.

Što znači biti posuda časti?

Ukratko, Bog nas je pozvao kao svoje sinove i kćeri, da živimo odvojeno i posvećeno – sveto. „Sveto“ jednostavno znači da smo poslušni Gospodinu u svemu što nam kaže da činimo, da živimo za Njega i prestanemo sudjelovati u svjetskom načinu življenja.

Vjerujem da svaki vjernik koji ljubi Boga želi biti svet. Ali svaki vjernik ne živi doista sveto. Često puta imamo stare navike koje nismo nadvladali. Već godinama živimo s njima.

Ako imaš takve borbe, ja znam da možeš biti slobodan. Bog želi da si slobodan i Pismo kaže da će te istina učiniti slobodnim Ako ostaješ u Božjoj Riječi, ona će te učiniti slobodnim da možeš živjeti sveto.

U svojoj molitvi Ocu, Isus je rekao, „Posveti ih svojom istinom; tvoja je riječ istina“ (Ivan 17:17). Ne zanima me je li ono što te zadržava najjača ovisnost – Bog će te učiniti slobodnim. Sve što On treba je tvoj izbor, tvoja kvalitetna odluka da, „bez obzira na sve, ja ostavljam robovanje iza sebe.“

Bog želi da učiniš ono što je On rekao i da hodaš Njegovim putevima, jer upravo to proizvodi slobodu. To proizvodi ono što je najbolje za tebe. Ne možeš živjeti na način kako svijet živi i biti slobodan. Bog te ljubi! On želi da se budiš svako jutro sretan i pun radosti, sa ispunjenim potrebama, okružen svojom obitelji i bez problema sa bilo koje strane. On želi da budeš slobodan od svih stvari sa kojima si se godinama borio

On nikada ne prestaje raditi

Možda si ti odustao od prevladavanja nekih stvari u svom životu, ali Bog nije nikada. Možda si mislio da je to nemoguće, da jednostavno trebaš živjeti s tim, što god to bilo. Ali Bog nije nikada razmišljao na takav način. Njegova riječ za tebe je uvijek: „Sve je moguće!“

Od vremena kada si ušao u kraljevstvo Božje, Bog je nastojao obnoviti i preurediti tvoj život tako da možeš hodati u punini Božjeg blagoslova i sile. On želi da hodaš svet i neometan.

Jeremija 18:1-4 kaže,

Riječ koja je došla Jeremiji od Gospodina: ‘Ustani i siđi u kuću lončarovu, i ondje ću učiniti da čuješ Moje riječi.’ Tada sam sišao u kuću lončarovu, i gle, upravo je radio na lončarskom kolu. I kako bi se posuda koju bi načinio od gline u njegovim rukama upropastila, on bi je ponovo napravio, prerađujući je u drugu posudu, kako se lončaru sviđalo da napravi. (prijevod iz Amplified Bible).

Ken i ja smo napisali memoare o našim godinama provedenim u službi. Gledajući unatrag, sve to izgleda kao da je jako brzo prošlo. Prisjetili smo se mnogih stvari koje su se dogodile kroz to vrijeme, kao i pogrešaka koje smo napravili.

Ali Bog je uvijek samo nastavio raditi, preuređivati, obnavljati i davati nam više otkrivenja, tako da smo mogli živjeti i misliti sve bolje i bolje, to više kako smo nastavili hodati s Njim. Prošlo je više od 40 godina, a On nikada nije ostavio svoje lončarsko kolo. On još radi, još oblikuje, još uči, još nas vježba da živimo s njim, slobodni od svega što bi nas moglo kočiti od toga da Mu budemo bliži.

Bog čini istu stvar za tebe. Ti se možeš nalaziti na najnižoj poziciji ikada. Možeš misliti da nikada nećeš učiniti ništa vrijedno u ovom životu, nikada imati bilo kakav odnos koji vrijedi. Ali Bog ima plan za tebe.“‘Jer ja znam planove koje imam za tebe,’ govori Gospodin ‘planove koji će vam donijeti  napredak a ne štetu, planove koji će vam donijeti nadu i budućnost‘“ (Jeremija 19:11, prijevod iz New International Version)

Nije važno što se događa u tvom životu, ili gdje ideš, Bog je na čelu situacije. Zato što te ljubi, posvetio se tome da ti pomagane da se promijeniš.

Ti si zemljana posuda

Mi ne možemo hodati u punini Božjeg blagoslova bez da živimo sveti život. Bog ima mnogo posla u ovim posljednjim danima, i On će imati ljude koji su mu odani (posvećeni). Imat će posude pune Njegove slave – slave koju želi manifestirati u ovim posljednjim danima.

Zar lončar nema vlasti nad glinom da od istoga tijesta načini posudu sad časnu, sad nečasnu. A što ako je Bog, hoteći očitovati gnjev i obznaniti svoju moć u silnoj strpljivosti podnosio posude gnjeva, dozrele za propast, da obznani bogatstvo slave svoje na posudama milosrđa, koje unaprijed pripravi za slavu” (Rimljanima 9:21-23).

Prema ovim stihovima, na zemlji postoje dvije vrste ljudskih posuda. Posude gnjeva – pogodne za propast, i posude milosti – pogodne za slavu.

Posude pogodne za gnjev su ljudi koji misle da su umakli sa svime što su učinili, ali, u stvari,  nisu pobjegli od ničega. Bog jednostavno strpljivo podnosi njihov grijeh, dajući im priliku da Mu dođu.

Posude pogodne za milost su vjernici koji su pripremljeni za primanje manifestacije Božje slave na kraju vremena. Mi smo odvojeni. Mi smo hramovi Svetog Duha. Mi smo oni koji čuvamo svoja tijela odvojenima za Boga, daleko od grešnih i bezbožnih stvari. Mi smo posude ispunjene slavom.

Ti možeš biti posuda časti

Moramo izabrati da budemo posude pogodne za slavu i da živimo sveto, da čeznemo za tim. Bog će nam pomoći u tome, ali mi moramo učiniti svoj dio. 2.Timoteju 2:15-21 nas uči da:

Uznastoj da kao prokušan staneš pred Boga kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji ispravno reže riječ istine. Kloni se svjetovnih i ispraznih blebetanja: jer oni će rasti u sve veću bezbožnost. I riječ će njihova kao rak-rana izgrizati…. Pa u velikoj kući ima posuda ne samo zlatnih i srebrnih, nego i drvenih i glinenih; i jedne su časne, druge pak nečasne. Očisti li se dakle tko od toga, bit će posuda časna, posvećena, korisna Gospodaru, za svako dobro djelo prikladna.”

Kako je određeno to dali ćemo postati posuda časti ili posuda sramote?

Odgovor se nalazi u rečenici; „Očisti li se dakle tko od toga…“

Ti to činiš, kao i ja. Mi odlučujemo koja vrsta posude ćemo biti. Bog je stavio izbor na nas. On traži od nas da se očistimo od stvari koje nisu ispravne u Njegovim očima. On želi da budemo slobodni i sveti, tako da možemo biti posude časti.

On nije Bog gnjeva, već Bog pravde. On je kao lončar, uvijek radi, uvijek prilagođava, da nas dovede na put pravednosti, put ispunjen dobrima i blagodatima.

Pronađi što Božja Riječ kaže o svetosti. Pronađi što kaže o posudama časti i sramote. Budi voljan raditi ono što kaže Riječ. Kad tako činiš, teško će se na tebe zalijepiti zlo ovoga svijeta.

Nemoj se više fokusirati na stvari sa kojima si se borio godinama. Ne fokusiraj se na svoje loše odnose, ni na ono što ne možeš napraviti. Fokusiraj se na ono što možeš napraviti – a možeš provesti vrijeme u Riječi. Dok to budeš prakticirao, Riječ će te odvojiti od stvari ovoga svijeta, ovisnosti s kojima si ratovao i grijeha s kojim si se borio. Pokazat će ti odnose koji su ti korisni i one koji su opasni za tvoju vjeru.

Ako ostaneš u Riječi, prije ili kasnije, te stvari će otpasti s tebe. Te navike će nestati. Želja da ostaneš u bezbožnim odnosima će nestati. Ti samo nastavi slijediti pravednost. Nastavi slijediti Božju Riječ i hodati u vjeri. Nastavi hodati u ljubavi i slijediti mir. Druži se s ljudima koji zazivaju ime Gospodnje iz čistog srca, i prva stvar koju ćeš primjetiti jest ta da te stare zamke više neće biti na vidiku.

Napravi svoj izbor danas: „Idem za Bogom, otresam to smeće koje visi na meni. Idem za slobodom. Izabirem da budem posuda pogodna za slavu.“

Vjerujem da si voljan. Vjerujem da želiš biti svet. Vjerujem da želiš biti hram posvećen Gospodinu. I dok postaješ Njegova posuda časti, otkrit ćeš kako će tvoji pobožni odnosi rasti na slijedeći nivo u Gospodinu.

Kategorija: Odnosi / Stvarna pomoć

foto:www.zkds.si